5. DEWAN MAKAN
5.1 RUANG MAKAN
5.1.1 FIZIKAL
KEMUDAHAN ASAS
PIAWAI
Lantai
· Jubin tahan lasak (‘heavy duty’)
· Bersih sepanjang masa
Tingkap
Cermin bersih dan tidak berhabuk
Boleh dibuka dan ditutup.
Siling
Sempurna
Bersih dan tidak bersawang
Lampu kalimantang
Berfungsi dan selamat.
Tidak bersawang/ berhabuk
Bilangan mencukupi
Kipas
Berfungsi dan selamat.
Tidak bersawang/ berhabuk
Lampu kecemasan
Mencukupi dan berfungsi
Sinki basuh tangan
Terletak di luar dewan.
Porselin
Dinding berjubin
Pili jenis slaid.
Bersih dan berkilat.
Bilangan mencukupi
Kaunter giliran mengambil makanan
Mencukupi, kemas, menarik dan bersih.
Stainless steel
5.1.2 PERALATAN
KEMUDAHAN ASAS
PIAWAI
“Soap dispenser”
Bersih dan berfungsi
Sentiasa berisi dengan sabun jenis cecair.
Perangkap serangga
(Insect killer)
Bersih dan berfungsi.
Mencukupi
PA System
Peralatan lengkap dan berfungsi
Disimpan di tempat yang sesuai dan selamat
Hygiene Tray Rack
Bersih dan berfungsi
Mencukupi
Food warmer
Bersih dan berfungsi
Mencukupi
Stainless steel
Bekas air minuman
Bersih dan berfungsi
Mencukupi
Stainless steel
Jenis pili
5.13 PERABUT
KEMUDAHAN ASAS
PIAWAI
Meja makan
Disusun rapi
Bersih
Beralas plastik
· “Half skirting”
Kerusi
Bersih dan tersusun rapi
Bilangan mencukupi
Plastik
Rekabentuk yang sesuai
High table
Bersih dan menarik
“Skirting”dan beralas
Kerusi banquet yang mencukupi
Hiasan bunga
Mini stage
Kemas dan menarik.
Alas kaki
Bersih dan tebal
Bilangan mencukupi
Papan kenyataan
Maklumat terkini
Carta organisasi
Bercermin dan berkunci
Kata-kata hikmah
Berkualiti
Di tempat yang sesuai
Langsir
Bersih dan menarik
Seragam
Mudah dicuci
Menu
Terkini dan berkualiti
Dipamerkan di tempat yang strategik
Mural
Menarik dan bersesuaian.
Keadaan perabut di dewan makan
5.2 RUANG DAPUR
5.2.1 FIZIKAL
KEMUDAHAN ASAS
PIAWAI
Stor bahan kering
Rak bertingkat.
Berlabel dan sistematik
Bersih dan kemas
Berkunci.
· Berlampu dan berfungsi
Ruang memproses bahan mentah
Meja konkrit
Berjubin
Bersih sepanjang masa
Ruang membasuh
Berjubin
Sinki stainless steel
Pili air jenis slaid
Tempat sisa makanan
Stainless steel / Poly bertutup
Saiz yang bersesuaian.
Beroda
Sentiasa bersih di bahagian luar.
Rak pinggan mangkuk dan tray
Stainless steel
Bilangan mencukupi
Bersih
Tangki simpanan air
(Reserved Tank)
Poly
Kapasiti yang bersesuaian
Stor tong gas
Berkunci dan tersusun rapi
Cukup pengudaraan.
Stor bahan kering
5.2.2 PERALATAN
KEMUDAHAN ASAS
PIAWAI
Industrial fridge
Stainless steel
Saiz dan bilangan yang bersesuaian.
· Berfungsi dengan baik dan bersih
Cooker hoods
Bersih dan berfungsi
Pemanas air (boiler)
Bersih dan berfungsi.
Bilangan mencukupi
Kawah
Bersih dan sempurna
Bilangan mencukupi
Periuk nasi
Bersih dan berfungsi
Bilangan mencukupi
Alat penimbang
Berfungsi dengan baik.
Set pinggan mangkuk high table
Berkualiti, sempurna dan menarik
Peralatan memasak dan sajian
Berkualiti dan bersih
Bilangan mencukupi.
Papan landasan
Bersih
Bilangan mencukupi
Troli
Stainless steel
Bersih
Bilangan mencukupi.
Pejabat pembekal makanan
Bersih dan kemas carta organisasi
Fail peribadi pekerja
Dokumen pembekal makanan
Bilik air/tandas
Bersih dan berfungsi
Mencukupi.
Bilik rehat pekerja dewan makan
Bersih dan kemas
Peralatan dan perabut yang sesuai
Bilik air/tandas
Bersih dan berfungsi
Mencukupi.
5.1.3 PERABUT
KEMUDAHAN TAMBAHAN
PIAWAI
Televisyen
Lebar skrin 29 “
Mini stage
Kreatif dan menarik
Sesuai
PERSONEL
TANGGUNGJAWAB
Pelajar
· AJK Dewan Makan
Ø Melaksanakan peraturan dewan makan.
Ø Memberi maklumbalas kepada waden penasihat mengenai kualiti sajian melalui buku tugasan harian
Penyelia Asrama
Membuat pesanan kepada pembekal tidak lewat dari 48 jam sebelum tarikh sajian dan disahkan oleh Waden Penasihat dan Pengetua.
Memeriksa bahan mentah dan memastikan ia memenuhi kehendak seperti dalam kontrak.
Memastikan keadaan ruang dapur bersih
Memastikan bahagian dalam stor simpanan bahan kering berada dalam keadaan bersih dan tersusun.
Memastikan pekerja-pekerja dewan makan mematuhi peraturan-peraturan kebersihan dan pakaian yang ditetapkan.
Waden Bertugas
Memastikan menu dipatuhi
Memastikan kualiti sajian baik dan mencukupi
Memasukkan maklumat ke dalam buku laporan waden bertugas harian
Pengetua
Penolong Kanan
Penolong Kanan HEM
Memeriksa buku laporan harian.
Melawat dewan makan
Menghadiri ‘High table’
No comments:
Post a Comment