Sunday, July 20, 2008

DEWAN MAKAN

5. DEWAN MAKAN

5.1 RUANG MAKAN

5.1.1 FIZIKAL
KEMUDAHAN ASAS
PIAWAI






Lantai

· Jubin tahan lasak (‘heavy duty’)
· Bersih sepanjang masa
Tingkap

Cermin bersih dan tidak berhabuk
Boleh dibuka dan ditutup.
Siling

Sempurna
Bersih dan tidak bersawang
Lampu kalimantang

Berfungsi dan selamat.
Tidak bersawang/ berhabuk
Bilangan mencukupi
Kipas

Berfungsi dan selamat.
Tidak bersawang/ berhabuk
Lampu kecemasan

Mencukupi dan berfungsi
Sinki basuh tangan

Terletak di luar dewan.
Porselin
Dinding berjubin
Pili jenis slaid.
Bersih dan berkilat.
Bilangan mencukupi
Kaunter giliran mengambil makanan

Mencukupi, kemas, menarik dan bersih.
Stainless steel



















5.1.2 PERALATAN


KEMUDAHAN ASAS
PIAWAI






“Soap dispenser”

Bersih dan berfungsi
Sentiasa berisi dengan sabun jenis cecair.
Perangkap serangga
(Insect killer)

Bersih dan berfungsi.
Mencukupi
PA System


Peralatan lengkap dan berfungsi
Disimpan di tempat yang sesuai dan selamat
Hygiene Tray Rack

Bersih dan berfungsi
Mencukupi
Food warmer

Bersih dan berfungsi
Mencukupi
Stainless steel
Bekas air minuman

Bersih dan berfungsi
Mencukupi
Stainless steel
Jenis pili


























5.13 PERABUT
KEMUDAHAN ASAS
PIAWAI




Meja makan

Disusun rapi
Bersih
Beralas plastik
· “Half skirting”
Kerusi

Bersih dan tersusun rapi
Bilangan mencukupi
Plastik
Rekabentuk yang sesuai
High table

Bersih dan menarik
“Skirting”dan beralas
Kerusi banquet yang mencukupi
Hiasan bunga
Mini stage

Kemas dan menarik.
Alas kaki

Bersih dan tebal
Bilangan mencukupi
Papan kenyataan

Maklumat terkini
Carta organisasi
Bercermin dan berkunci
Kata-kata hikmah

Berkualiti
Di tempat yang sesuai
Langsir

Bersih dan menarik
Seragam
Mudah dicuci
Menu

Terkini dan berkualiti
Dipamerkan di tempat yang strategik
Mural

Menarik dan bersesuaian.















Keadaan perabut di dewan makan
5.2 RUANG DAPUR

5.2.1 FIZIKAL
KEMUDAHAN ASAS
PIAWAI






Stor bahan kering

Rak bertingkat.
Berlabel dan sistematik
Bersih dan kemas
Berkunci.
· Berlampu dan berfungsi
Ruang memproses bahan mentah

Meja konkrit
Berjubin
Bersih sepanjang masa
Ruang membasuh

Berjubin
Sinki stainless steel
Pili air jenis slaid
Tempat sisa makanan

Stainless steel / Poly bertutup
Saiz yang bersesuaian.
Beroda
Sentiasa bersih di bahagian luar.
Rak pinggan mangkuk dan tray

Stainless steel
Bilangan mencukupi
Bersih
Tangki simpanan air
(Reserved Tank)

Poly
Kapasiti yang bersesuaian
Stor tong gas

Berkunci dan tersusun rapi
Cukup pengudaraan.
Stor bahan kering



















5.2.2 PERALATAN

KEMUDAHAN ASAS
PIAWAI






Industrial fridge

Stainless steel
Saiz dan bilangan yang bersesuaian.
· Berfungsi dengan baik dan bersih
Cooker hoods

Bersih dan berfungsi
Pemanas air (boiler)

Bersih dan berfungsi.
Bilangan mencukupi
Kawah

Bersih dan sempurna
Bilangan mencukupi
Periuk nasi

Bersih dan berfungsi
Bilangan mencukupi
Alat penimbang

Berfungsi dengan baik.
Set pinggan mangkuk high table

Berkualiti, sempurna dan menarik
Peralatan memasak dan sajian

Berkualiti dan bersih
Bilangan mencukupi.
Papan landasan

Bersih
Bilangan mencukupi
Troli

Stainless steel
Bersih
Bilangan mencukupi.
Pejabat pembekal makanan

Bersih dan kemas carta organisasi
Fail peribadi pekerja
Dokumen pembekal makanan
Bilik air/tandas

Bersih dan berfungsi
Mencukupi.
Bilik rehat pekerja dewan makan

Bersih dan kemas
Peralatan dan perabut yang sesuai
Bilik air/tandas

Bersih dan berfungsi
Mencukupi.















5.1.3 PERABUT


KEMUDAHAN TAMBAHAN
PIAWAI




Televisyen

Lebar skrin 29 “
Mini stage

Kreatif dan menarik
Sesuai

















PERSONEL
TANGGUNGJAWAB






Pelajar

· AJK Dewan Makan
Ø Melaksanakan peraturan dewan makan.
Ø Memberi maklumbalas kepada waden penasihat mengenai kualiti sajian melalui buku tugasan harian

Penyelia Asrama

Membuat pesanan kepada pembekal tidak lewat dari 48 jam sebelum tarikh sajian dan disahkan oleh Waden Penasihat dan Pengetua.
Memeriksa bahan mentah dan memastikan ia memenuhi kehendak seperti dalam kontrak.
Memastikan keadaan ruang dapur bersih
Memastikan bahagian dalam stor simpanan bahan kering berada dalam keadaan bersih dan tersusun.
Memastikan pekerja-pekerja dewan makan mematuhi peraturan-peraturan kebersihan dan pakaian yang ditetapkan.

Waden Bertugas

Memastikan menu dipatuhi
Memastikan kualiti sajian baik dan mencukupi
Memasukkan maklumat ke dalam buku laporan waden bertugas harian
Pengetua
Penolong Kanan
Penolong Kanan HEM

Memeriksa buku laporan harian.
Melawat dewan makan
Menghadiri ‘High table’

No comments:

Post a Comment